petak, 26. rujna 2014.

Kako se organizirati i kako uopšte učiti?

Pozdrav svima, ovdje Grimmery. Kao što se iz naslova vidi, danas pišem o vama i ne baš tako dragoj temi - škola, organizacija, učenje. Testovi su već punom parom krenili a da bi imali i slobodnog vremena trebamo se dobro organizirati. Počinjeemo.

1. Kada želite učiti, otiđite u neku prostoriju gdje vas niko neće ometati tako ćete biti bolje skoncentrirani.

2. Sklonite sve sa stola osim onih knjiga iz kojih trebate učiti da vam ostale stvari ne bi pažnju odvraćale.

3. Prije čitanja lekcija postavite sebi cilj. Naprimjer: ako imaš za naučiti 4 lekcije, za prve dvije nagradiš se sa kockicom čokolade a kad sve 4 naučiš nagradiš se sa 2 reda čokolade. Tako ćeš imati neku početnu motivaciju i kukavica si ako ne naučiš.

4. Pročitaj sve prvo pažljivo naglas sa razumijevanjem da shvatiš o čemu ćeš uopšte učiti.

5. Pokušaj izdvojiti najvažnije tako što ćeš ili podcrtati markerom najvažnije ili prepisati u svesku najvažnije.

6. Uči jednu po jednu lekciju. Ako učiš po pitanjima onda prvo jedno pitanje, pa dva pitanja i sve tako. Mozak će se 'uhodati' i brže pamtiti.

7. Uči tako što ćeš pročitati jednu rečenicu, pa ponoviti ono što si zapamtila. Ako si nešto netačno rekla, vrati se na glasno čitanje i bolje slušaj samu sebe. Ako ti je lakše, rukama možeš pokazivati dok govoriš.

8. Pred spavanje ponovi sve što si zapamtila, kad dođeš u školu i pred čas. 

Završila si, dobila ocjenu sa kojom si zadovoljna i uvidjela si da učenje nije nešto glupo i teško. Bez škole si niko i ništa. Najbitnije je, prije svega, da imaš cilj. Naprimjer nečiji cilj je biti psiholog ili policajac ili doktor, zašto bi ti onda bila manje vrijedna i zašto i ti ne bi imala svoj cilj? Vidjeti ćeš da je lakše kada imaš cilj. I trebaš ići ka svom cilju bez obzira na prepreke koje te čekaju. Zar nije bolje odmah sve redovno učiti nego kad te čekaju 4 lekcije i vidiš kolike su i izgubiš tu neku motivaciju. Slušanjem na času naučite barem 50%, tako da se manite igranja, zezanja, dopisivanja na času.


I ZAPAMTITE: VI ŠKOLU TREBATE, A NE ŠKOLA VAS!


To je bilo sve što se ovog posta tiče, nadam se da vam se svidjelo i slobodno probajte ovu metodu učenja jer meni pomaže već 9 godina. Slobodno lajkujte, pratite me na blogu i komentarišite. Možete i anonimno komentarisati ako ne želite da znam vaš identitet. Ćao:-)


Broj komentara: 5: